Mart van der Veen wijst ASVB met twee treffers de weg (Verslag Gerry Grave)

Onderstaand verslag is gemaakt door Gerry Grave. Gerry is een sportjournalist voor onder andere Dagblad van het Noorden, Week in Week uit en Regiomagazine waar hij bij de laatste twee bladen tevens sportredacteur is. Gerry is een schrijver in hart en nieren, schrijft over allerlei zaken maar vooral over sport. Zijn verslagen, gedichten, artikelen en columns zijn te vinden op gerrygrave.blogse.nl

ASVB beleefde een redelijk paasweekend: op zaterdag werd op eigen veld kansloos van Heiligerlee verloren (0-2). Twee dagen later verging het de ploeg stukken beter: de bezoekers van HSC werden op een 3-1 nederlaag getrakteerd. Daarmee kreeg ASVB wat het verdiende, maar de uitslag had veel hoger moeten uitvallen.

Blijham     ,,Ik heb vrij weinig te doen gehad”, zei ASVB-doelman Ronald Veerbeek na de meer dan verdiende overwinning van de Blijhamsters. ,,Tot een kwartier voor tijd ongeveer.” Hij sloeg de spijker op zijn kop, want HSC kwam er gedurende de wedstrijd nauwelijks aan te pas. ASVB zette de toon. Vanaf het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter al. Dat er halverwege de wedstrijd nog geen doelpunt werd gemaakt, was een groot wonder. De Sappemeersters mochten hun handen dan ook dichtknijpen.

Halfweg koers hadden de gastheren zichzelf moeten belonen. Er ontstonden namelijk nogal wat kansen, maar het ontbeert de ploeg aan een echte goalgetter. Voorzitter Johnny Houwen gaf het in de rust in de bestuurskamer ook aan: ,,We maken veel te weinig doelpunten. Het zou een stuk beter gaan als we er een echte spits bij zouden hebben.” De rol van spits wordt dit seizoen ingevuld door de van de buren van WVV overgekomen Mart van der Veen. Samen met Erwin Aukes zorgt hij voor de doelpunten.

Aukes stond voorafgaand aan het treffen met HSC op negen treffers, Van der Veen op acht. Eentje meer voor middenvelder Aukes dus. Het zegt wel iets over het lage aantal doelpunten dat door De Witte Muizen is gescoord. Alleen hekkensluiter Hunsingo scoorde minder vaak. ,,Koploper SC Stadspark is de enige ploeg die minder goals tegen kreeg”, verhelderde Houwen. Ook dát zegt iets over de kwaliteiten van ASVB: er wordt maar weinig weggegeven.

Uiteindelijk gaat het om de punten en als je met 1-0 of 4-3 wint, maakt niet zo veel uit, maar een ploeg die maar moeilijk scoort, kan in de problemen komen. Zeker als de aloude voetbalwet zich laat gelden: kansen krijgen, ze niet benutten en de tegenstander slaat toe.

Tot dat laatste kwam het niet in Blijham. Daarvoor was HSC niet goed genoeg, maar de thuisploeg kon het net maar niet vinden. Pas in de tweede helft lukte dat. In de rust werd voorzitter Houwen er op attent gemaakt dat er ‘meisjes van Red Bull’ aanwezig waren.

Kennelijk gaf dat de Blijhamster voetballers vleugels: het tempo werd omhoog gegooid, er ontstonden nóg meer kansen en het duurde een stief kwartiertje of de eerste treffer viel te noteren: Mart van der Veen was de maker. Vijf minuten later deed hij dat kunstje nog eens over en Tim Renken, die steeds betrokken was bij de treffers van de nieuwe clubtopscorer, tekende voor de derde treffer van de thuisploeg.

In de slotfase scoorde Marten Lieberom namens de Sappemeersters tegen. Dat doelpunt was louter voor de statistieken van belang.

ASVB-HSC 3-1

Scoreverloop: 63. Mart van der Veen 1-0, 68. Mart van der Veen 2-0, 73. Renken 3-0, 83. Lieberom 3-1.

Toeschouwers: 125

Scheidsrechter: Poort.

ASVB: Veerbeek; Zuurman (74. Thijs Nijland), Jasper Huls, Jelle Huls en Bas Nijland; Gort, Aukes (82. Dekker) en Eiten; Renken, Mart van der Veen (76. Horlings) en Thom van der Veen.

HSC: Dursun; Luijckx, Mark Kuipers, Peter Kuipers en Van der Naald (70. Mathijs Smith); Erwin Kuipers, Fabian Smith, Smit en Lambeck; Van Kalsbeek en Lieberom.