Verslag ASVB 1 – HZVV 1

ASVB-HSVV

STADSKANAAL – In een weinig inspirerende ambiance in Stadskanaal heeft HZVV eenvoudig de achtste finale van het bekertoernooi bereikt door een 0-5 overwinning op zondag derdeklasser ASVB uit Bijham. Het veld in Blijham was afgekeurd, maar de club koos uit te wijken naar het kunstgrasveld van de zondag vijfdeklasser SPW in Stadskanaal. ASVB hield het een half uur vol, maar daarna kwam HZVV los en liep uit naar een regelmatige en dik verdiende 0-5 zege, zodat de Hoogeveners sinds 2011 weer de laatste zestien bereikten.

Door Reinier de Boer

HZVV is niet echt een cupfighter, maar er zijn enkele uitschieters in de geschiedenis van de club. In 1965 verloor HZVV de finale van Heersjandam in de laatste minuut van de verlenging en in 1980 speelde de ploeg in de vijfde ronde bij Rijnsburgse Boys. In de jaren ’90 haalde HZVV tot nu toe eenmalig de landelijke KNVB beker, waarin het Heerenveen, Cambuur trof. In 2006 liep HZVV net de halve finale mis door een nederlaag bij ACV. De laatste keer dat HZVV de laatste zestien bereikte was in 2011 toen Staphorst te sterk bleek. Staphorst is de laatste jaren bijna een vaste tegenstander in het bekertoernooi, maar dat zal deze editie niet gebeuren, omdat Staphorst door Broekster Boys werd uitgeschakeld. Lucratief wordt het bekertoernooi als de laatste vier worden bereikt, want dan wordt men toegelaten tot de landelijke KNVB beker en dat betekent dat HZVV nog twee rondes moet zien door te komen. De loting wordt donderdag 13 februari bij MSC verricht en bij HZVV zitten o.a. WKE, Drachtster Boys, Flevo Boys en Urk in de koker.

Over de loting heeft HZVV dit seizoen niet te klagen. De voorronde werd moeizaam overleefd na twee gelijke spelen tegen Alcides en LTC en een broodnodige 2-1 zege op Erica. In de eerste ronde won HZVV van de zaterdag derdeklasser Vitesse ’63 uit Koekange met 0-6. In de tweede ronde bleek HZVV voor de zondag vijfdeklasser Marrum een attractie en HZVV won simpel met 1-7. Met de zondag derdeklasser ASVB had HZVV niet te klagen. ASVB staat elfde in de derde klasse en hoopte op een verrassing.

HZVV miste de geschorste Romano Djababoe en de geblesseerde Stefan Korf. Trainer Karlo Meppelink posteerde Henri van der Weide onder de lat en de lang geblesseerd geweeste Frank Strijker vormde met Marco Hartman de voorhoede. Zoals verwacht werd het een wedstrijd op de helft van ASVB en bij iets meer scherpte had de wedstrijd al na drie minuten beslist kunnen zijn. Na een corner schoot Dennis Blokzijl over en even later deed Stefan Benjamins hetzelfde in kansrijke positie. Aan de andere kant ging Henri van der Weide in de fout door de bal half te raken, maar had geluk dat spits Remi Baskocak niet attent genoeg was. Het was druk rond het strafschopgebied van ASVB en HZVV koos dan ook logischerwijs vaak voor de zijkanten. Na een kwartier kreeg HZVV haar derde kans en die werd voorbereid door Maurice Mulderij, die vanaf de vleugel Pim de Jonge een goede kans bood, maar doelman Bart Heikens lag in de weg. Daarna waren er kansen voor Brian Leepel, Frank Strijker en Marco Hartman, maar tot een half uur hield ASVB haar doel schoon. Daarna legde Pim de Jonge de bal breed op Marco Hartman, die vanaf de rand van het strafschopgebied Heikens kansloos liet. Dat betekende de verlossing voor HZVV, dat beter begon te voetballen en al gauw opnieuw scoorde, maar Erwin Breukelman deed dat in buitenspelpositie. Twee minuten later was het wel raak en Marco Hartman zette voor en Frank Strijker liep tegen de bal aan. ASVB kwam er nauwelijks meer uit en zag HZVV aan alle kanten langs zich voorbij vliegen. Vijf minuten voor rust drukte Marco Hartman het overwicht in een derde treffer uit na een fraaie combinatie.

Na rust bracht Meppelink Reza Hosseini voor Arjan Akkerman in en Bas Uiterwijk Winkel voor Brian Leepel. Het wedstrijdbeeld veranderde na de thee niet. HZVV was meer in balbezit en ASVB met veel mensen achter de bal hoopte op een uitval, maar die kwam er mondjesmaat. Zeven minuten in de tweede helft verhoogde HZVV de score, maar had daar een vreemde actie van doelman Bart Heikens voor nodig. De geblokte ASVB-doelman leverde zo maar in bij Marco Hartman en die pakte het cadeautje dankbaar uit: 0-4. Acht minuten later schoot Marco Hartman zijn vierde van de middag langs Heikens vanaf de rand van het strafschopgebied. Kort daarna waren er nog mogelijkheden voor Reza Hosseini en Pim de Jonge, maar Hosseini stuitte op Heikens en De Jonge kopte tegen de onderkant van de lat. In de slotfase ging de wedstrijd als de bekende nachtkaars uit en schrokken de kleumende toeschouwers even wakker door een rode kaart van Bas Nijland, die arbiter Meiring niet vleiend aansprak en kon vertrekken.

ASVB-HZVV 0-5 (0-3)
31. Marco Hartman 0-1, 34. Frank Strijker 0-2, 40. Marco Hartman 0-3, 52. Marco Hartman 0-4, 60. Marco Hartman 0-5.

Scheidsrechter: Meiring.

Geel: Strijker (HZVV), T. Nijland (ASVB). Rood: B. Nijland (ASVB).

Toeschouwers: 40.

HZVV: vd Weide; Mulderij, Breukelman, Blokzijl, Leepel (46. Uiterwijk Winkel); Kleine, De Jonge, Benjamins, Akkerman (46. Hosseini); Strijker, Hartman